2 Starttijden op 18 holes

Op Almkreek kun je op de grote baan 9 of 18 holes golfen. En dan kun je ook nog kiezen welke lus of in welke volgorde (welke lus eerst) je wilt spelen.


Direct naar de veel gestelde vragen? Even naar beneden scrollen.

Om zoveel mogelijk rekening te houden met de behoeften van golfers om zowel 9 als 18 holes te kunnen golfen, is het nodig om het reserveren van starttijden aan te passen.

Natuurlijk is het al heel lang zo dat wanneer een golfer 18 holes boekt in het systeem, zowel een starttijd voor de eerste lus als een geplande starttijd voor de tweede lus, worden gereserveerd. In de baan kan het dan nogal spaak lopen als golfers bij het spelen heel andere doorlooptijden hebben dan waar het planningsysteem van uitgaat.

Om dit op te lossen krijgen alle golfers die 18 holes spelen daarom voortaan een ticket met 2 starttijden mee: voor iedere lus een aparte starttijd.

Na 9 holes:
  • Let bij de start van de tweede lus goed op of je op de juiste tijd start.
  • Als er bij aanvang van de tweede lus voldoende ruimte is, kun je eerder starten dan je tweede starttijd op je ticket.
  • Eerder starten is geen recht. Als het druk is in de baan, zul je op de gereserveerde starttijd moeten beginnen.
  • Moet je even wachten voordat je verder kunt? Dan kun je even rustig aan doen, naar het toilet, je boterham eten etc.
  • En wat als je te laat bent voor je tweede starttijd? We hopen dat dit alleen gebeurt als het heel stil is in de baan. De max. speelduur* voor 9 holes is 2 uur en 10 minuten. Heb je er langer over gedaan? Vraag bij de receptie of het mogelijk is om een andere (latere) tweede starttijd te krijgen. Zij kunnen zien waar er nog ruimte is.
Speel je snel of langzaam? 
  • Op Almkreek is de streeftijd voor een ronde van 9 holes: 110 - 120 minuten.
  • Speel je veel sneller? Zorg er dan voor dat je andere golfers niet onnodig opjaagt.
  • Speel je veel langzamer? Lees de tips om vlot te golfen! Klik hier.
  • Als het druk is, is de maximale speeltijd* voor een ronde: 2 uur en 10 minuten.    
* De maximale speelduur is de tijd die we gebruiken om rondes in te plannen.
 
Veel gestelde vragen

Waarom krijg je op HGE-golfbanen 2 starttijden als je 18 holes speelt?
Sommige golfers spelen graag 9 holes, en sommige 18 holes. Voor het inplannen van deze rondes is het dus logisch om niet in 18 holes te ‘denken’, maar een golfbaan in te plannen als 2 lussen van 9 holes. Voor het spelen van 2 lussen, krijg je dan ook 2 verschillende starttijden.
 
Waarom heeft een golfers die 18 holes speelt geen ‘standing’ meer?
Sommige golfers kennen de term ‘standing’ nog. Dit betekende vroeger dat golfers bij het spelen van 18 holes de mogelijkheid kregen om de ronde geheel in hun tempo door te spelen bij het ‘doorlussen’. Als ze dus bij hole 10 kwamen, konden ze gewoon doorspelen. Andere golfers, die een starttijd hadden voor hole 10, moesten deze golfers dan voorlaten. Bij HGE plannen we rondes van 9 holes in, dus deze ‘voorrangsregel’ is niet van toepassing. En, niet te vergeten, voorrang moeten geven past totaal niet in onze filosofie dat iedereen gelijk is. Iedereen heeft een eigen starttijd. En in goed overleg, als andere golfers je voor willen laten gaan, dan mag je eerder starten dan zij. Maar dat is geen recht.
 
Wat betekenen de gemiddelde rondetijden van 110 (120) minuten?
Op onze HGE-golfbanen hanteren we gemiddelde rondetijden (streeftijden) van 110-120 minuten. 110 minuten is daarbij optimaal met een uitloop naar 120; zeg maar 40 minuten voor 3 holes. Iedereen weet wel dat heel langzaam spelen vervelend kan zijn voor de andere golfers. Maar ook golfers die veel sneller spelen dan anderen kunnen op drukke tijden de flow in de baan ernstig verstoren. Als het stil is in de baan kan iedereen natuurlijk in zijn of haar eigen tempo spelen. Maar bij drukte is iedereen erbij gebaat als de gemiddelde speelduur van 110-120 minuten door iedereen wordt aangehouden. Dit betekent opletten dat je niet te langzaam gaat. Maar ook opletten dat je niet onnodig druk zet op de golfers voor je. Golfers hebben toch de neiging sneller te gaan spelen als de golfers na hun net een beetje sneller gaan.
 
Wanneer gelden de maximale rondetijden?
Op onze HGE-golfbanen hanteren we maximale rondetijden. Voor 9 holes is dit 2 uur en 10 minuten (bij drukte). Als de golfbaan drukbezet is, kan het immers zo zijn dat je als je na deze tijd bij de volgende lus komt je starttijd voor die lus niet meer gespeeld kan worden. Althans, niet zonder veel oponthoud te geven. Momenteel is de doorlustijd volgens het systeem 2 uur en 8 minuten. Dit heeft met de flexibiliteit van de software te maken. Bij een ronde van 2 uur en 10 minuten zal het dus geen probleem zijn om de tweede lus nog te starten. Deze maximale rondetijden, bij drukte, zijn geen streeftijden. De streefduur van een ronde is echt 110 (met een uitloop naar 120 minuten). Maximale rondetijden zijn uitzonderingen, want bij drukte zorgen zulke tijden voor een niet optimale flow, en daarmee wellicht ergernis bij andere golfers.
 
Wanneer moet je dan nog golfers voorlaten?
De algemene regel dat golfers die sneller spelen voor kunnen worden gelaten als er ruimte is, blijft natuurlijk altijd van kracht. Maar dit zijn vooral algemene regels die gelden als het niet zo druk is in de baan. Dan kunnen er gaten vallen. Dan kunnen golfers (flights) wat langzamer of sneller spelen dan gemiddeld. En kunnen golfers die veel sneller spelen natuurlijk even voorgaan. Bij drukte in de baan is het zo dat het voorlaten minder logisch wordt. Want het is immers gewoon de bedoeling dat iedereen zich probeert aan de gemiddelde tijden te houden. Dit zorgt immers voor een optimale flow.
 
Wat als ik langzamer speel dan de maximale rondetijd?
Als het rustig is in de baan is dit misschien geen probleem. Als het druk(ker) is wel. Weet dat je al golfer geen recht hebt om zolang over een ronde te doen als bij je eigen spel past. Een golfbaan lijkt gewoon een groot stuk gras waar iedereen zijn of haar spel kan spelen, maar bedrijfseconomisch gezien is een golfbaan een vorm van dienstverlening waarbij ruimte o.b.v. specifieke reservering ter beschikking wordt gesteld. Dat is voor een individuele golfer niet interessant, maar wel de enige manier (bedrijfseconomisch) waarop een golfbaanexploitant of golfvereniging eerlijk om kan gaan met schaarse middelen (starttijden). Ofwel: Langzamer spelen dan de maximale rondetijd is geen optie, behalve als er niemand is die er last van kan hebben!