HONINGBIJEN OP ALMKREEK

27-03-2024

Golfers zullen de 2 bijenkasten aan het Almkreekse meer, zo noem ik het maar even, inmiddels wel gezien hebben.

Mijn naam is Ruud Heijmann, Imker sinds 25 jaar en ik woon in het buitengebied van Hank. Imkers zoals ik zijn vnl lid van de NBV (Nederlandse Bijenhouders Vereniging) landelijk en lokaal. Zo was ik 20 jaar voorzitter van de Afdeling Drimmelen/Altena en hier in deze regio hebben we ca. 70 actieve leden. We geven cursussen voor beginners en gevorderden en sinds kort ook opleidingen voor ambassadeur Biodiversiteit.

De honingbij komt algemeen voor in grote aantallen. Deze bij wordt gewaardeerd vanwege de rol als bestuiver van vele plantensoorten, waaronder fruitbomen, én het leveren van heerlijke nectar.
 
Als lid van de HGC golf ik ‘gezellig’ sinds 10 jaar op De Kurenpolder in Hank en nu het 2e jaar via de nieuwe opzet met Golfclub HGC. Mijn handicap is nu 25.9 en ik speel meestal 1-2x per week mijn rondje op de Herenochtend en enige wedstrijdjes door het seizoen, ben inmiddels 72 jaar jong.
 
Omdat ik nogal wat klanten heb voor de heerlijkste honing op de golfclub kwam het ter sprake of de honing ook voor de horeca gebruikt kan worden, geopperd door Betty achter de bar en zo kwam van het één het ander en kwam ik in contact met Hans Schaap en babbelden we lekker voort over het plaatsen van bijen op het Golfpark, de biodiversiteit op Almkreek haar mooie bossages en fruitbomen alsook in de regio, hier had ik wel oren naar temeer omdat mijn bijenstal thuis redelijk bezet is.

Voor ik het wist was ik met Marvin van Almkreek onderweg in de buggy om een plekje te zoeken en zijn er inmiddels dus 2 volken geplaatst en is het van redelijke afstand goed zichtbaar. Geregeld zal ik ‘onderhoud’ aan de volken doen.

Lokale honing is gewoon goed voor het lijf en helpt tegen de pollen, astma en reuma-achtige verschijnselen en het is gewoon gezond zeker wanneer het van eigen gebied komt.
 
Dus het resultaat zal zijn dat er eigen Almkreekse honing geslingerd gaat worden en binnen de Brasserie verkocht aan jullie liefhebbers, uiteraard volgens de laatste normen van de Voedings- en Warenwet. Het etiket wordt nog ontworpen en de 450 grams grote potten zullen ca eind mei - rond Pinksteren - beschikbaar komen, mogelijk eerder want het gaat snel dit jaar.

Geïnteresseerden in het bijenhouden kunnen zich altijd bij mij melden of al kletsend een rondje doen.

Groetjes,
Imker Ruud
ruud.heijmann@gmail.com


 
HONINGBIJEN OP ALMKREEK

« Terug