SCHOLEKSTERS HEBBEN HET GOED

26-03-2024

Door Marvin van Haaften, hoofd greenkeeper

Op de website van Sovon luiden de alarmbellen voor de scholeksters. Grafieken tonen een zorgwekkende neerwaartse trend in de populatie, met een 'zeer ongunstige' toekomst voor deze vogelsoort. Sinds 1990 is het aantal scholeksters in Nederland met meer dan 70 procent afgenomen. Dat is bijna onvoorstelbaar als je kijkt naar Golfpark Almkreek.

Ik werk op Almkreek sinds 2017 - 2018. Het zien van twee scholeksters die broeden in een knotwilg was voor mij echt een primeur. En het wordt alleen maar meer bijzonder. De afgelopen jaren is het aantal broedparen in de golfbaan gestaag gestegen, van 2, 3, 4 naar 8 broedparen, en in 2023 werden er al 12 geteld. Nu, in 2024, zijn er al 14 broedparen, en waarschijnlijk komen er deze maand nog meer bij.

Het is duidelijk dat de scholeksters zich veilig en op hun gemak voelen op Golfpark Almkreek. Dit succes is mede te danken aan de natuurlijke hoekjes, de aanwezigheid van vele knotwilgen en het toegewijde team van greenkeepers. Naast broedmogelijkheden moeten er ook schuilplaatsen worden gecreëerd en behouden die harmoniëren met het golfspel.

Wat het golfspel nog leuker maakt, is de bloeiende natuur om ons heen. Je ziet kleine dieren tussen het riet en de hoge brandnetels schuilen voor roofdieren, soms zelfs vlak naast je terwijl je aan het afslaan bent. Hoe bijzonder is dat!

En het zijn niet alleen scholeksters; je ziet ook fazanten oversteken, hazen en zelfs de patrijs is aan een opmars bezig. Het gaat goed met onze natuurvrienden, maar ze hebben een beetje hulp nodig. In samenwerking met Altenanatuur en Niels van Pelt hebben we een visdiefjeseiland geplaatst in de vijver naast hole 9, dus gebruik het niet als oefenhole! Een bijkomend voordeel is dat scholeksters hier na onderzoek ook graag gebruik van willen maken.

Dus als je op Almkreek loopt, geniet dan van de natuur om je heen. En als je je bevindt in zo'n verwilderd hoekje ... bedenk dan dat het al die prachtige natuur voortbrengt.
SCHOLEKSTERS HEBBEN HET GOED

« Terug