PLAATSEN VAN DE BAL

27-10-2023Vanaf 1 november gaat de winterregel ‘plaatsen van je bal’ in ...


Zelfs als het weer bar en boos wordt dan trekken de echte fanatieke golfers de golfschoenen (laarzen?) aan en trotseren de elementen. Met gevaar voor raar haar en natte voeten gaan we door … tot de bal in de hole ligt. En gelukkig worden we vanaf 1 november daarbij een beetje geholpen door soepelere regels: we mogen onze bal uit de modder halen en plaatsen. Dus als je volgens de golfregels wilt spelen ... hieronder de regel:
 
Plaatsen
Dit geldt voor de periode tussen 1 november en 30 april.

Een bal die op een kort gemaaid gedeelte door de baan ligt, mag zonder straf worden verplaatst of opgenomen en worden schoongemaakt. De speler moet de ligplaats van de bal marken, voordat hij of zij de bal opneemt. De speler moet de opgenomen bal plaatsen binnen 15 cm (bij tijdelijk water kan de afstand groter zijn) van de oorspronkelijke ligplaats en niet dichter bij de hole, op een plek die niet in de hindernis of op de green is.

Indien de speler nalaat de ligplaats van de bal te marken voordat hij/zij de bal opneemt of de bal op een andere manier beweegt, bijvoorbeeld door de bal met een stok of andere manier te verrollen, krijgt hij/zij één strafslag.

LET OP: “kort gemaaid gedeelte” betekent elk deel van de baan, met inbegrip van paden door de rough, gemaaid op fairwayhoogte of lager.

Straf voor een overtreding van de regel:
  • Bij een matchplay wedstrijd: verlies van de hole
  • Bij een strokeplay wedstrijd: 2 strafslagen
Buiten de kort gemaaide gedeeltes moet de bal gespeeld worden zoals deze ligt.
 
In de plaatselijke regels van Almkreek (klik hier) is de regel voor plaatsen beschreven. Verder vind je op de website van de NGF nog meer over wat je kan en mag in de winter (klik hier).
PLAATSEN VAN DE BAL

« Terug