Clubtraining Dag 4

04-05-2023

Door Ad Gravendeel

Mijn vierde clubtrainingsdag: zandscheppen in de bunker! 
 
De vierde clubtraining kregen we van Edwin. Good old Edwin. Wat is het toch een schat! Met engelengeduld leerde hij ons hoe je op een leuke manier het balletje uit de bunker kunt slaan. De bunker, weet je nog, zo’n kuil met zand waarvan je telkens hoopt dat je daar niet in terecht komt. Bunkers, je moet wel heel verknipt zijn, wil je daar van houden. Het overkwam mij eens dat ik vijf slagen nodig had om uit de bunker te komen. Brrrr …. En ik denk niet dat ik daarin de enige ben.

Bunkers, je hebt ze in soorten en maten. Bijvoorbeeld die twee bunkers, net links en rechts voor de green. Bunkers die een poosje te lijden hebben gehad van de regen. Keiharde grond, zodat door het zand slaan helemaal niet gaat. Bunkers vol met water. Edwin vertelde ons dat als je daarin terecht komt, je je balletje er uit mag vissen en van de rand van de bunker verder mag gaan. Maar dan wel met twee strafslagen in de pocket. Je hebt ook nog bunkers waar de vorige bewoners vergeten zijn om de boel aan te harken. Nou, en ga zo maar door. 
 
Voor Edwin is echter geen bunker te dol. Met het grootste geduld brengt hij op een leuke en leerzame manier ons de kneepjes van het bunkeren bij. Ga met je lijf in de schuinte van de helling staan. Je moet ‘helicopteren'. Hè, wat is dat nou weer?’ Edwin deed voor wat dat is. Zoiets als doorzwaaien. Zet je club, de ‘S’, een beetje open voor je gaat slaan. Leun op je linker been, als je rechts bent. Ben je linkshandig, dan net andersom. Sla 3 à 5 centimeter voor de bal in het zand. Van boven naar beneden slaan en dan rechtuit. Zwaai de club door tot je hem hebt opgevouwen over je schouder. En dan pas mag je je lijf draaien om te zien waar je balletje is terechtgekomen. Kortom, een bunkerslag is meer dan zandscheppen. Edwin heeft bunkeren tot een kunst verheven en dat brengt hij ons dan ook op een leuke manier bij in zijn les. Ik heb heel veel geleerd in deze les. En niet alleen over de bunkerslag, want Edwin is een meester in het geven van persoonlijke golfadviezen.

Na afloop van de les hadden we nog als een soort extraatje. Een gezellige nazit in de Brasserie. Kopje koffie. Praatje pot. Onder het mom van ‘gezelligheid kent geen tijd'. En dan besef  je eens te meer dat golf meer is dan een strijd tegen je handicap. Het gaat bij golfen eigenlijk vooral om het plezier in het spel en de gezelligheid met je flightgenoten. En daarvan is Edwin de vleesgeworden werkelijkheid. Hij is en blijft een mensenmens. En hopelijk sla ik de volgende keer mijn balletje in één keer uit de bunker. Met dank aan Edwin.
 
Ad Gravendeel
 
Klik hier voor de verslagen van dag 5 en 6
 
Clubtraining Dag 4

« Terug