Clubtraining 5 en 6

04-05-2023

Door Ad Gravendeel

Mijn vijfde en zesde clubtrainingsdag: Course Management en de daverende Swing
 
Op maandag 17 april hebben we twee clubtrainingen achter elkaar gehad. Omdat de training van Duane eerder was uitgevallen, hebben we die les op 17 april ingehaald, aansluitend op de reeds geplande training van Edwin. Dit waren de twee laatste clubtrainingen van een serie van zes. Een gezellige afronding die zich voortzette in de Brasserie.

Het eerste uur kregen we les van Edwin: Course Management.

Ja, Course Management. Oftewel waar leg ik mijn bal neer bij de afslag? Wat doe ik eerst voordat ik überhaupt een bal ga slaan? Staat er wind waar ik rekening mee moet houden? Met welke club ga ik slaan? Waar moet ik de bal raken? Enzovoort. En Edwin begint met een vraag aan ons: ‘waar ga je staan ten opzichte van de bal als je in de fairway moet slaan? Waar ga je de bal raken? Met welke snelheid ga je door de bal heen? Hoe voorkom je dat de bal naar rechts of naar links afzwaait? Hoe speel je up-hill? En hoe down-hill?’ Enzovoort. En Edwin kan je als geen ander vertellen wat de antwoorden zijn op deze vragen. En natuurlijk krijg ik dezelfde opmerkingen als mijn leeftijdgenoten over mijn houding bij het slaan: doorzwaaien! En dat gaat lastig als de heupen wat stram zijn geworden. Maar Edwin geeft je tips hoe je dat dan wel voor elkaar krijgt.

Na een demonstratie van Edwin van de perfecte slag en een aantal praktische tips, mogen we nu zelf gaan oefenen op 3 holes van de kleine baan. In koppels van 2 lopen we de holes 1,2 en 3, terwijl Edwin rondloopt en iedereen blij maakt met persoonlijke tips. En sterker nog, Edwin pakt je beet en laat je voelen hoe je die slag het beste kunt doen. Kortom heel leerzaam en stof om na te denken en te oefenen. Het lesuurtje vloog om.
 
Het tweede lesuur met Duane: de Swing.

Duane nam ons mee naar de overkapping van de driving range voor onze laatste les: de Swing. Omdat iedereen weer aparte vragen of problemen heeft met de swing, werd dit een clubles van Duane waarin hij heel persoonlijk op ieders vragen in ging. ‘Waar zet je je voeten neer bij de afslag met je driver? Hoe voorkom je dat je een afzwaaier krijgt? Hoe sla je met een ‘houten club?’ Duane: “als je een houten club gebruikt bij de afslag, doe je dat hetzelfde als met een driver. Een ‘houtje’ op de fairway, gebruik je op dezelfde manier als je een ‘ijzer’ gebruikt.” Maar hoe je gaat staan om een goede swing te maken, is voor iedereen weer anders. Bij iemand uit onze groep gaf Duane de raad om bij de afslag met een driver te gaan staan als Charlie Chaplin, je voeten op de 10 voor 2 stand. Terwijl Duane mij de tip gaf om breder te gaan staan en met mijn rechter voet een paar centimeter naar achteren. Prima tip, maar als je dat dan voor de eerste keer op de driving range doet, voelt dat heel onwennig aan. Na enige oefening gaat het wel steeds beter. En Duane legt het je allemaal heel rustig uit. Je moet heel veel oefenen om het je goed eigen te maken. Duane noemt dat het aanbrengen van ‘spier-geheugen’. Je moet je spieren zoveel trainen dat de gewenste beweging bij je golfslag een automatisme is geworden. Dat heet ‘spier-geheugen’. Een term om nooit meer te vergeten. Dus als in een wedstrijd een bepaalde slag niet helemaal goed uit de verf komt, zeg je: ja sorry, ligt aan mijn ‘spier-geheugen’.

Verder maakte Duane ons nog duidelijk wat het effect is als je iets harder gaat slaan. Hij vergeleek dat in een verhaaltje over autorijden. Als je 175 kilometer per uur rijdt en je wilt nog harder. Bijvoorbeeld 200 kilometer per uur. Dan kost dat onevenredig veel inspanning van je auto. En het effect is beperkt. Ik was door deze vergelijking zo geobsedeerd en met mijn gedachten bij racen op een Duitse autobaan, dat ik de pointe voor het golfen van deze vergelijking heb gemist. Maar, al met al was dit een leuke les van Duane.
 
Terugblik op de zes clubtrainingen

Met deze laatste les van Duane sloten we een serie van zes clubtrainingen af. Heel leerzaam en gevarieerd. Wij hadden met ons groepje van zes het voordeel dat we onze lessen afwisselend van 3 Pro’s hebben gehad. Iedere Pro legt weer op zijn manier een ander accent en brengt het op een andere manier. Mike is een enthousiaste entertrainer. Edwin laat letterlijk voelen hoe je het beste kunt slaan. En Duane analyseert je slag en helpt je met een gouden tip: probeer je voeten eens zus of zo neer te zetten.

Ik heb genoten van deze serie clubtrainingen. Hopelijk krijgt dit een vervolg. Mike, Edwin en Duane hartstikke bedankt. Nu alleen nog mijn ‘spier-geheugen’ activeren.
 
Na afloop hebben we nog gezellig nagepraat in de Brasserie. Met twee drankjes en een appelflap op kosten van de Golfclub. Waar onze gesprekken over gingen? Nee, niet over golfen. Maar over van alles wat een gesprek gezellig en humoristisch maakt.

Nogmaals het was gezellig en ik heb veel geleerd. En die 2 dingen gaan vaak samen.
Van zo’n club blijf je natuurlijk lid.

Klik hier voor het verslag van dag 4
Klik hier voor een impressie van de clubtrainingen.
Clubtraining 5 en 6

« Terug