Arjan Treffers In Memoriam

17-04-2023

Half april hoorden wij tot onze grote droefheid dat Arjan Treffers is overleden. Onverwacht na een korte opname in het ziekenhuis. Arjan had een speciaal plekje in onze harten. Met heel veel doorzettingsvermogen had hij ondanks zijn zware lichamelijke beperkingen, zich het golfen heel goed eigen gemaakt. Golfen gaf hem enorm veel plezier. Arjan deed bijna elke maandag en vrijdag mee met de clubwedstrijden. Hij had dan al een hele fietstocht op zijn driewieler achter de rug om van zijn woonplaats Herwijnen naar Almkreek te komen. En nu is Arjan plotseling overleden. Dat stemt ons allen heel verdrietig.

Vorig jaar had ik een interview met Arjan. Dit naar aanleiding van zijn kampioenschap in de NGF wedstrijden voor Golfers met een beperking. Ik heb daarover navolgend verhaal geschreven over Arjan. Een verhaal dat hem typeert als een enorme doorzetter ondanks zijn lichamelijke beperkingen.

Arjan, je bent nu niet meer hier, maar we zullen je nooit vergeten. Rust zacht.
 
Bestuur Golfclub Almkreek


Arjan Treffers Nationaal Kampioen
 
Plotseling staat zijn leven op z’n kop
Golfen is al moeilijk genoeg als je fit bent en verder niks mankeert. Maar dat gaat niet voor iedereen op. Ons clublid Arjan Treffers bijvoorbeeld, heeft 12 jaar geleden een hersenbloeding gehad. Hij heeft daarna een paar dagen in coma gelegen in het ziekenhuis. En toen hij weer bij kennis was, bleek hij grotendeels verlamd te zijn en kon hij nauwelijks praten. Of eigenlijk niet om eerlijk te zijn.

Arjan is toen een langdurig revalidatietraject in gegaan. Toen hij die hersenbloeding kreeg, was hij 38 jaar. Midden in de kracht van zijn leven en volop aan het werk. En tot hij die hersenbloeding kreeg, golfde Arjan volop. En dan … plotseling staat de wereld voor je stil. Je leven is compleet overhoop. Je toekomst ziet er plotseling heel anders uit dan je had gedacht. Je gezin was voorheen min of meer afhankelijk van jou. En dan ben je zelf opeens afhankelijk van je gezin. Dat overkwam Arjan.
 
Golfen met een beperking
Arjan is een enorme doorzetter. En een ras optimist. Hij kon niet meer aan het werk. Maar weer golfen, dat zou toch fantastisch zijn om dat weer op te pakken, dacht hij toen hij ontslagen was uit het revalidatiecentrum. En met heel veel geduld. Heel veel oefenen. Heel veel teleurstellingen. Lukte het Arjan om met heel veel doorzettingsvermogen de draad met het golfen weer op te pakken. En regelmatig is Arjan nu op Almkreek te zien. Hij loopt daar zijn rondje, voorlopig nog vooral op de kleine baan. Hij heeft een slag die met veel training en begeleiding helemaal voor hem op maat is gemaakt. En als je denkt, ik loop een rondje met Arjan en dat is een makkie. Vergeet het maar. Dick, onze penningmeester, liep laatst een rondje met Arjan op de kleine baan en kwam met moeite met een gelijke score de baan af. Soms gaat Arjan ook een rondje op de grote baan lopen. Hij heeft bij zijn favoriete hole 10 een afslag van 140 meter. Fantastisch. Doe hem dat maar eens na. In golfen beleeft Arjan enorm veel plezier. Hij woont in Herwijnen met zijn vrouw en 2 kinderen en komt met zijn fiets met 3 wielen naar Almkreek. Eén uur heen en één uur terug. Karakter of niet? Doorzetter of niet?
 
En dan wordt hij nationaal Kampioen
Op een mooie zaterdag in juni hebben we als bestuur van GC Almkreek Arjan in de bloemen gezet. De reden? Arjan was eerste geworden in het Nationaal Kampioenschap voor Golfers met een Beperking. Dit kampioenschap was door de NGF op 14 en 15 mei georganiseerd op Amelisweerd. En Arjan was in zijn klasse, hcp 18,1 tm hcp 54, eerste geworden. En wij hebben op die zaterdagochtend in juni met Arjan terug gekeken op zijn enorme prestatie bij dat kampioenschap. Fantastisch. Werkelijk iets om trots op te zijn. We hebben samen met hem terug gekeken naar hoe dat was gegaan; wat zijn scores waren. En natuurlijk hebben we Arjan ook gevraagd naar zijn plannen voor de toekomst. Arjan is nu 50 jaar. Hij heeft een handicap van 50. Zijn grootste wens is om zijn handicap te verlagen naar rond de 36. En dat gaat hem zeker lukken. Arjan zou dat ook het liefst op de grote baan willen doen. Op Almkreek. En waarom op Almkreek. Arjan: ‘ik kom nog wel eens op andere banen, maar nergens zijn de mensen gewoner en gezelliger dan op Almkreek’. Ik vond dat een mooie afronding van ons gesprek.
 
Ad Gravendeel

(Klik op afbeelding hieronder voor een vergroting)
Arjan Treffers In Memoriam

« Terug