Aanpassing golfregels per 1 januari 2023

10-12-2022

Door Willem Hornstra

Elke 4 jaar worden de golfregels aangepast. Na de grote herziening van 1 januari 2019 wordt op 1 januari aanstaande een beperkt aantal regels aangepast.

Bij dergelijke beperkte aanpassingen worden de zaken aangepast die afgelopen jaren naar voren kwamen als onhandig of onduidelijk. Het meeste is vooral voor de fijnproevers van belang of interessant. Maar ook voor de normale spelers zijn er wat zaken die relevant zijn als je een qualifying kaart loopt of aan een wedstrijd mee doet. Voor de relevante wijzigingen voor alle golfers, verwijs ik naar de site van de NGF (klik hier).

Van de veranderende regels wil ik er graag  één extra onder de aandacht brengen. Vooral omdat het een mooie manier is om uit een lastige ligging weg te komen die veel spelers over het hoofd zien.

Er zijn situaties waaruit je je met een extra slag vrij kunt kopen door van de vlag zover als je wilt recht naar achteren te gaan. Lig je bijvoorbeeld in een hindernis of is je bal onspeelbaar dan heb je de mogelijkheid van “achterwaarts ontwijken”. Dat kan heel handig zijn als je last hebt van een bosje waar je overheen of langs moet spelen, een hoge bunkerrand of als je bal bijvoorbeeld lastig op een helling ligt. Iets meer afstand tot het bosje geeft ruimte om verder en zekerder in de richting van de vlag verder te gaan. Deze “achterwaarts ontwijken” optie is dus altijd een goede om mee te wegen. Bij achterwaarts ontwijken trek je een lijn vanaf de vlag, door het punt waar je bal de grens van de hindernis heeft gekruist (of onspeelbaar ligt) verder naar achteren door. Ergens op die lijn kies je een punt en daar drop je de bal. Vanaf 1 januari mag die bal ook iets naar voren rollen. Minder gedoe dus en een heel zinnige versimpeling.
Aanpassing golfregels per 1 januari 2023

« Terug