Je handicap halen


Na het halen van jouw golfbaanpermissie is de volgende stap het halen van je eerste handicap, ook wel ‘Handicap 54’ genoemd.


 
  
 EN GOED OM TE WETEN:

Om het oefenen en het blijven lessen zo aantrekkelijk mogelijk te maken,
hebben we op Almkreek speciale ALL-INCLUSIVE SPEEL- EN LESPAKKETTEN voor beginners!
Klik hier
  


Wat is een handicap?
Een handicap is je speelsterkte. Hoe lager de handicap (0 t/m 54), hoe beter de spelers of speelster is. Een handicap van 10 houdt simpel gezegd in dat een speler een ronde van 18 holes in gemiddeld 10 slagen boven par (het aantal slagen waarin je de holes moet voltooien) speelt. Het handicapsysteem in golf is uniek en maakt het mogelijk dat spelers van verschillende speelsterkte met gelijke winstkansen tegen elkaar kunnen spelen.

Wat is handicap 54?
Handicap 54 is een vervanging voor het GVB (het golfvaardigheidsbewijs). Het is een belangrijke stap, want het is het instapniveau waarmee je op bijna alle golfbanen in Nederland mag spelen. Handicap 54 haal je gemiddeld na ongeveer 10 (privé-) lessen en ongeveer 30 uur oefenen. Getalenteerde golfers doen het soms sneller, en veel golfers iets langzamer …

Om handicap 54 te kunnen halen moet je eerst je golfbaanpermissie halen en slagen voor het golfregelexamen (klik hier). Om je te helpen bij het ‘leren’ van de golfregels is er op Almkreek regelmatig een theorieavond, klik hier, waar we o.a. de volgende vragen beantwoorden:
  • Waarom zijn er golfregels?
  • Wanneer moet je ze toepassen?
  • Hoe doe je dat precies?
Hoe registreer ik een score voor Handicap 54?
Als je een qualifying kaart (geregistreerde ronde voor je handicap) wilt spelen, dan kan dat o.a. via de app van Hollandsche Golfclub (HC) of Golf.nl. Zo’n ronde moet je dan wel volgens de officiële golfregels (spelregels) spelen en tellen. En iemand anders (je marker) moet zo’n ronde goedkeuren. Een marker kan iedereen zijn, met minimaal baanpermissie en regelexamen.

Bij de app van HC geef je aan wie jouw marker is door zijn of haar GSN-nummer (dit is het nummer op het NGF-pasje beginnend met NL) in te vullen. In de app van golf.nl moet een marker ook de app hebben geïnstalleerd, zodat deze via een berichtje kan bevestigen dat de scorekaart goed is.

Omdat je nog geen handicap hebt, gaat de app uit van het aantal slagen dat je meekrijgt als je handicap 54 zou spelen. Belangrijk dat je zelf wel goed aangeeft welke lus je speelt (dus op grote baan of kleine baan) en vanaf welke afslagplaats (kleur, man/vrouw) je speelt.

Je vult gewoon bij elke hole je scores in. Voor de berekening van je handicap gaat het systeem uit van een maximumscore per hole. Dus net als bij stableford tellen hele slechte holes niet superzwaar mee. Het maximumaantal slagen is gelijk aan het aantal slagen waarbij je geen stablefordpunten meer zou halen. Ofwel je persoonlijke par plus 2 slagen (netto dubbel bogey) Dus als je op een hole heel slecht speelt, pak dan gewoon de bal op en vul een fictieve score in van ‘11’. Het systeem maakt van een invoer van ‘11’ altijd zelf jouw maximum score voor die hole (dus maakt iets anders van de 11). Je ziet vanzelf in je app of je het hebt gehaald en of je een handicap hebt.
 
Je kunt natuurlijk ook je score eerst op een papierenscorekaart bijhouden en later in de app invoeren. En dan is het goed om te weten: als je een ronde van 9 holes speelt, zul je 19 stablefordpunten moeten halen om handicap 54 te scoren.
 
Verwarrend kan zijn dat je in de app waarschijnlijk een lagere handicap krijgt dan je denkt, maar dat komt omdat er tegenwoordig een Wereld Handicapping Systeem wordt gehanteerd (wereldwijd dus) waarbij de computer met veel ingewikkelde berekeningen (rekening houdend met hoeveel kaarten je hebt gespeeld, hoe anderen mensen op die dag hebben gespeeld etc.) je handicap berekent.