Het belang van een goede warming-up voor golfers

01-04-2021

Bij golf ontstaan de meeste blessures aan rug, schouder, elleboog en pols. De golfer is vaak enige tijd beperkt in het golfen en ervaart een verminderd spelplezier. Helaas is er nog weinig onderzoek gedaan naar het verminderen van blessures bij golfers. Onderzoekers van 2 gerenommeerde ziekenhuizen gaan testen of de warming-up naast prestatieverbetering ook golfblessures kan verminderen of zelfs voorkomen. Daar hebben zij de hulp van de golfers bij nodig!

Het Amphia ziekenhuis in Breda en het Amsterdam UMC hebben in samenwerking met de Nederlandse Golf Federatie (NGF) en enkele golfdeskundigen een golf specifiek sportblessure preventieprogramma ontwikkeld, genaamd het GRIP programma. GRIP staat voor Golf Related Injury Prevention. In het onderzoek wordt de effectiviteit van deze golf specifieke warming-up vergeleken met de huidige reguliere warming-up/geen warming-up van golfers. Met als doel te bepalen of het GRIP warming-up programma leidt tot minder blessures.

Wat is het GRIP programma?
GRIP is een warming-up programma van ongeveer 10 minuten met verschillende dynamische oefeningen die gericht zijn op het verminderen of voorkomen van golfblessures en het verbeteren van de prestaties. De oefeningen zijn zeer toegankelijk en makkelijk uitvoerbaar voor de golfer.

Waarom is het GRIP programma belangrijk?
Het Internationaal Olympisch Comité́ (IOC) heeft het Amsterdam UMC aangesteld als één van de elf onderzoekscentra ter wereld om wetenschappelijk onderzoek uit te voeren naar de preventie van sportblessures. In andere sporten zoals volleybal (volley veilig) en handbal is gebleken dat een dergelijke warming-up effectief is en blessures vermindert. De veronderstelling is dat het GRIP warming-up programma ook bijdraagt aan de vermindering van golfblessures.

Deelname aan het GRIP programma door Golfclub Almkreek?
Wij zijn benaderd door de NGF met de vraag of wij willen meedoen aan dit onderzoek. We hebben als bestuur positief op deze vraag gereageerd. We zullen binnenkort verder geïnformeerd worden wat dat onderzoek nu precies gaat inhouden. Wat we wel al weten is dat het onderzoek zich richt op golfers van 65 jaar en ouder, die minimaal gemiddeld 1 keer per week 9 holes lopen en die een handicap van 36 of lager hebben. Zodra bekend is wanneer het onderzoek gaat lopen en wat deelname daaraan betekent voor de individuele golfer, krijg je dat vanzelfsprekend direct te horen. Dit bericht is slechts een vooraankondiging, zodat je weet wat je te wachten staat. En wellicht heeft dit berichtje al het effect dat je gaat nadenken over de vraag: hoe doe ik eigenlijk op dit moment mijn warming-up? Kwaad kan het zeker niet.

Ad Gravendeel,
Secretaris Golfclub Almkreek
 
Het belang van een goede warming-up voor golfers

« Terug