Zomaar een lid, een groot kampioen!

22-12-2020

Dan heb ik het over Robbert van Dijken.
Robbert werd na zijn voetbalcarrière lid van onze golfclub Almkreek. En dat hij talent had bleek al heel snel. In 2005 versloeg hij op 20-jarige leeftijd alle toppers van Almkreek en werd hij voor de 1e keer Matchplaykampioen. Daar bleef het niet bij, er zouden nog vele kampioenschappen volgen.
 • Zo werd hij Matchplaykampioen in 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013, 2014, 2017, 2018 2019 en 2020.
 • Ook werd hij Strokeplaykampioen in 2006, 2007, 2009, 2011, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2019 en 2020.
 • In 2006 werd hij met 71 slagen 3e op het Almkreek Jeugd Open. Hier deden veel spelers van Jong Oranje aan mee en hadden 25 spelers bij elkaar gezamenlijk hcp.0
 • Hij sloeg zijn 1e officiële hole-in-one op hole 6 (nu 15) op 12 mei 2004 met de maandbeker, de bal had niet gerold en niet gestuiterd. Hij heeft er daarna maar liefst nog 5 geslagen.
   
 • De Eagles:
  Zijn 1e Eagle sloeg hij in 2003 op Millenium Golf in België. Het was een par 5 met een chip van 20 meter (hij moest toen nog even nadenken hoe je die score noemt). Er zouden er nog rond de 60 volgen, hieronder nog enkele officiële voor zover het archief het toeliet |  Een Eagle in 2004 op hole 16 tijdens een zaterdagwedstrijd | Een Eagle op hole 7 op 5 juli 2008 | Een Eagle op hole 4 2008 tijdens de Strokeplaykampioenschappen | Een Eagle: op hole 18 op 22 september 2009 | Een Eagle: op hole 7 op 17 oktober 2009 | Een Eagle: op hole 16 op 28 augustus 2011

Kortom, tijd voor een interview!
ROBBERT, HOE DEED JE DIT ALLEMAAL”?
Ik stelde hem de volgende vragen:
 • Waar en wanneer ben je geboren?
  Ik ben geboren op 6 maart 1985 in het ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch, volgens de dokter kwam ik er precies goed en op tijd uit, hij kon nog net zijn starttijd halen.
 • Heb je nog broers of zussen?
  Ik heb een broer Hugo, die is 4,5 jaar ouder dan ik.  
 • In je jeugd heb je gevoetbald, waar speelde je?
  Ik heb 12 jaar als spits bij F.C. Engelen gevoetbald in een heel leuk team. Ik woonde recht tegenover het voetbalveld en deed vroeger eigenlijk ook niet veel anders dan voetballen. Nooit gedacht dat ik het ooit in zou wisselen voor golf. Toen ik 18 was viel ons team om verschillende redenen helaas uit elkaar. Voetbal is toch een stuk makkelijker dan golf  en ik mis het daarom ook nog steeds als ik m‘n bal niet in de hole geput krijg.
 • Robbert wat voor studie heb je gedaan?
  Na de HAVO heb ik HBO-Rechten afgerond in ’s-Hertogenbosch. Later heb ik besloten om toch nog mijn Master te halen en ben ik in 2014 afgestudeerd op de Universiteit van Tilburg.
 • Waar woon je nu?
  Ik woon nu nog steeds in Tilburg en heb daar een paar jaar geleden een mooi appartement kunnen kopen waar ik het goed naar mijn zin heb.
 • Wat voor werk doe je nu?
  Ik ben momenteel druk met solliciteren. Na mijn studie ben ik in een heel ander wereldje gerold en ben ik een paar jaar bedrijfsleider geweest bij een groot verhuurbedrijf en daarna nog gewerkt als procesmanager. Aangezien alles stil kwam te liggen wil ik weer de juridische kant op.
 • Wanneer ben je lid geworden van onze golfclub en waarom?
  Mijn ouders zijn in 1999 begonnen met golfen en lid geworden van Almkreek en vroegen vaak of ik ook eens mee wilde gaan. In eerste instantie leek me dat helemaal niks. Ik vond het meer een activiteit voor oudere mensen. Uiteindelijk is het ze toch gelukt om mij over te halen en ging ik een keer mee. De eerste keer sloeg ik op de kleine baan bijna een hole-in-one op hole 7. Die tap-in birdie was natuurlijk wel vet en deed het balletje doen rollen. Toen ik besloot te stoppen met voetbal werd het golfen al snel heel verslavend en ben ik in 2003 lid geworden.
 • Ben je toen gaan lessen?
  Nee, ik ben heel veel rondjes gaan lopen. Baangevoel op doen en leren uit moeilijke posities spelen heb ik veel aan gehad. Ik speel veel op gevoel en mijn swing was toen elke week anders had ik het idee. Chippen is nu denk ik mijn constantste onderdeel maar had ik pas het laatste onder de knie en eigenlijk geleerd van mijn vader, die dat nu soms ook nog wel kan :P
  Ik heb na een aantal jaar wel veel geleerd van Martijn Steneker. Dat was een fantastische pro die les gaf aan de competitieteams. Ik heb techniek van hem en dingen van mezelf aan elkaar geplakt en nu weet ik gelukkig al een tijd wat ik doe en wat er fout gaat als er iets fout gaat. Ik sla ook nooit meer in, dat is al een hele tijd gewoonte geworden. Ik heb al bijna 2 jaar niet meer op de driving range gestaan.
 • Maar heb je dan nooit krachttraining, coursemanagement of fysieke training gehad?
  Thuis doe ik wel oefeningen, opdrukken enz., alleen door hole 19 merk je daar zo weinig van. Die balans gaat nu wel weer de goede kant op. Wat betreft coursemanagement, tja dat leer je gaandeweg en als je goed reflecteert na een rondje. Verschillende clubs uitproberen voor dezelfde lengte leer je ook veel van. Ik had me een keer voorgenomen een rondje overal minstens 2 clubs meer naar de green te slaan (bijv. een ijzer 8 waar ik normaal een pitching wedge sla), toen liep ik  -2. Dat was wel een echte eye-opener.
  Toen ik begon met golfen heb ik trouwens wel veel training gehad in afsluiten voor de rest van de wereld als je gaat slaan. Op zondag mocht ik mee met de grote mannen zogezegd. Toen vertrokken we al voor 7 uur met Ton ’t Lam, Philip den Haan, Jan Ruis, Bert van den Braassem, Piet Roubos en m’n vader af en toe. Nou als je in dat gezelschap ballen kon slaan dan was je overal tegen bestand :) Speciale stiltes werden er ingelast om precies te gaan ouwehoeren voordat je ging slaan. Het afsluiten lukt zeker niet altijd meer maar het was een leuke leerschool.
 • Hoe kun je zo goed met spanning omgaan. Je zit vaak in een finale?
  Meestal wordt ik er juist scherper van en dan kan ik me goed concentreren op mijn spel. Het is niet zo dat ik niet zenuwachtig wordt in finales, in tegendeel, maar door onder andere slag voor slag te spelen lukt het goed te kanaliseren zodat de focus op het juiste moment op de juiste plaats zit. Zo heb ik nog een aantal mentale tools die me kunnen helpen. Omschakelen en aanpassen is ook heel belangrijk tijdens een ronde.
 • Maakt het nog verschil of je met een goede speler of beginner speelt?
  Ja dan loop ik of alleen of met anderen, nee hoor grapje. Ik kan genieten van iedere mooi geslagen bal, chip of put. Dat kan ook zijn als iemand maximaal 70 m kan slaan en dat doet. Onnodig langzaam spel kan ik minder goed tegen, maar dat heeft niks met iemand zijn hcp. te maken.
 • Ik vond het een knappe prestatie hoe je met de laatste Maandbeker maar liefst 8 punten achter stond op de nr. 1 en 7 punten op de nr. 2 en je toch die mooie bronzen golfer gemaakt door beeldhouwer Jaap Hartman won. Ongelooflijk, hoe jij dan met zo’n wedstrijdspanning om kunt gaan en niet te vergeten een strokeplay-ronde ingaat met maar 3 slagen aftrek. Chapeau!
  Dank je Ria, er was inderdaad maar een kleine kans maar ik had een beetje geluk. De maandbeker ervoor kreeg ik namelijk te horen dat het zonde was dat ik niet meer kon winnen. (Meer motivatie had ik natuurlijk niet nodig ;). Het was een solide ronde van 73 met 14 GIR’s maar helaas geen put geholed. Wel super dat je dat beeld geregeld hebt, hij is echt mooi!  
 • Met wat voor clubs speel je?
  Ik ben begonnen met een tweedehands Wilson set van mijn vader, die set was te kort en te flexibel maar heb er wel hcp. 3 mee kunnen halen. Daarna heb ik 12 jaar met een set van Mac Gregor gespeeld en nu speel ik 2 jaar met een Cobra set.
 • Heb je nog voorkeur voor golfballen?
  Ik speelde altijd met Pinnacles, Nikes of Titleist. De laatste 2 jaar speel ik alleen nog met de Nassauballen van de club. Het zijn geen superballen en ze gaan ook minder ver maar continu met dezelfde bal spelen is belangrijker en dat gaat prima.
 • Robbert, wat is je laagste hcp geweest?
  Ik had binnen 3 jaar hcp 3. Daarna veel heen en weer tussen 3 en 5. Daarna kwam Martijn Steneker en had ik dus een hoop geleerd. In 2011 ging ik voor het eerst naar hcp 2. Daarna een aantal jaar heel weinig gespeeld (en dan bedoel ik voor mij ook echt weinig, hooguit 30 rondjes per jaar) Toen ging ik zelfs weer naar hcp 6. Vorig jaar heb ik opnieuw hcp 2 gehaald en dit jaar het laagst en nog steeds 2.4. Hopelijk krijgen we weer goeie greens :) 
 • Met een lage hcp. is het veel moeilijker om te zakken en het gaat ook minder snel.
  Ja dat hoort erbij. Ik zak 0,1 per Stablefordpunt en het kan alleen in qualifying wedstrijden maar gelukkig zijn die er veel meer tegenwoordig. Vroeger had ik alleen 7 maandbekers, de strokeplaykampioenschappen en misschien nog een paar losse wedstrijden de kans om qualifying te lopen. 
 • Wat is je beste ronde ooit?
  Mijn beste ronde is -5 maar daar zaten ook wintergreens bij. Op zomergreens is mijn beste ronde -4, 68.
 • Robbert heb jij ook een afstandsmeter?
  Nee, ik kijk eerst naar de vlag en daarna naar een afstandspaaltje of tegel. De wind, de ondergrond, de landingsplek en de ondergrond daarvan gaan allemaal in een blender, even visualiseren en dan heb ik eigenlijk wel een gevoel over een soort slag en club.
 • Heb je er weleens over gedacht om zelf professional te worden?
  Ik ben altijd wel benieuwd geweest ja, wat er zou gebeuren als ik serieus zou gaan trainen. Ik weet voor mezelf wel dat het geen zin heeft half te trainen, daar ga ik niet beter dan nu van worden. Dus je moet wel geld hebben daarvoor. Ballengeld alleen al zou je een vermogen voor kwijt zijn. Als je nog leuke sponsoren weet ga ik wel minstens 8 uur per dag trainen ;)
 • Wanneer mag je aan een NK Matchplay of Strokeplay mee doen? Of moet je daarvoor gevraagd worden?
  Voor zover ik weet moet je gewoon een lage hcp. hebben. Met hcp 4 heb ik in het verleden wel eens meegedaan (matchplay beviel beter) maar je kan er al gauw mee op een reservelijst komen. Ik heb daar al een aantal jaar niet aan meegedaan en met de steeds meer opkomende jeugd denk ik dat je tegenwoordig wel rond de 1 of 2 moet zitten.
 • Wat zijn je leukste herinneringen op de golfbaan?
  Golfen op zondagochtend, jeugdcompetitie t/m 21 jaar, kampioenschappen met de NGF en op de club, golfen in Zuid-Afrika met Ruben van Alten, Kevin Broekhuis en Peter Schellekens, de hole-in-ones, en vooral die keren dat mijn ouders een birdie op dezelfde hole maakten als mij, onbetaalbaar. Ik hoop trouwens nog wel een Albatross te maken want die is nog steeds niet gelukt.
 • Wil je verder nog iets kwijt?
  Ik wens iedereen nog veel golfplezier en fijne feestdagen alvast voor zover iedereen dat kan vieren. Ik heb dit jaar denk ik meer genoten van het spelletje dan alle andere jaren. Na een paar maanden niet kunnen spelen was het des te leuker en dan gaat het automatisch ook beter. Met veel plezier en spelenderwijs leren ga je toch echt het snelst vooruit.
Robbert, bedankt voor dit fijne gesprek. Ik wens je veel succes voor de toekomst en tot ziens op de golfbaan.
Ria
 
Zomaar een lid, een groot kampioen!

« Terug