Twintig-Twintig, een jaar om gauw te vergeten?

24-12-2020

Het jaar 2020 begint heel goed. Hoopvol en enthousiast beginnen we er aan. Leuk om het jaartal bij zijn naam te noemen: Twintig-Twintig. Makkelijk in te tikken op je lap-top en telefoon. Een jubileumjaar voor onze golfclub. We zijn 25 jaar en dat zullen we dan ook volop vieren dit jaar.

Totdat ...

Het coronaspook zijn intrede doet. In het begin wordt corona nog een beetje lacherig ontvangen. Corona, is dat niet dat biermerk uit Mexico? Of, nou ze hebben weer wat in China. Nou ja, wie eet er nou ook vleermuis? Laten ze corona daar maar oplossen. China is ver weg. Als we niet met z’n allen langs de afhaalchinees gaan, valt het vast nog wel mee.

Totdat ...

Italië aan de beurt is. Schrikbeelden uit Bergamo. Er is daar een explosie van corona patiënten. Mensen belanden op de IC’s. Er vallen doden als gevolg van corona. Een pandemie is geboren. En iedereen schrikt wakker. Het is dan inmiddels maart dat we de ernst van covid-19 gaan beseffen. We belanden in een lockdown. Een woord dat daarvoor bijna niemand kent. Maar waarvan de betekenis wel snel duidelijk wordt. Het is weliswaar een intelligente lockdown. Het woord ‘intelligent’ is waarschijnlijk bedoeld voor mensen met voldoende verstandelijke bagage om te snappen wat nou precies wel mag en wat niet in deze lockdown. Winkels dicht, scholen dicht, horeca dicht. Ja zelfs golfbanen dicht. Het vervolg kennen we allemaal. De anderhalve meter economie. Je handen regelmatig stuk wassen. Mondkapje op, mondkapje af. Thuis werken. En ga zo maar door. Niks 25-jarig jubileum vieren. Niks 21 Dorpenwedstrijd. Niks Presidents Cup. Niks Cross-Country. Maar gelukkig is er in de zomer enige verlichting. En kunnen we weer golfen. Met flights van 2, of 3, of 4 mensen.

Totdat ...

Dit najaar de tweede corona-golf aanbreekt. Opnieuw een lockdown. Nu geen intelligente, maar gewoon een strenge. Niet reizen naar het buitenland. Geen theater, sportschool of horeca. Hema, Wibra en Action dicht. Geen Kerst met meer dan 3 gasten. Geen vuurwerk met Oud-en-Nieuw. Allemaal verboden. Behalve ... lekker golfen. Weliswaar in flights van 2 mensen. Maar toch. Wat zijn we toch enorm bevoorrecht als golfers. Lekker buiten een paar uur. Of het nou regent of dat het winterzonnetje je toelacht. Catering in de baan op Almkreek. Het is toch fantastisch dat we dit kunnen doen. Weliswaar met anderhalve meter afstand. Een mondkapje op als je het clubhuis in gaat. Geen handen schudden of uitbundig schreeuwen als je een birdie scoort. Laten we ons aan de regels houden, dan kunnen we hiervan blijven genieten. Want golfen geeft ons tegelijkertijd de energie om de corona ellende om ons heen een beetje te vergeten. De mensen die hiervan het slachtoffer zijn geworden. Het isolement in je sociale leven. Door te mogen golfen wordt dit allemaal een beetje draaglijker.

Maar ... Hoe is het met jou? Hopelijk ben je dit heftige jaar 2020 goed door gekomen. En kan je genieten van een gedenkwaardige en rustige kerst en jaarwisseling. Het jaar 2020 is een jaar om gauw te vergeten. Maar tegelijkertijd ook een jaar dat je niet gauw zult vergeten. Laten we daarom reikhalzend uitkijken naar een beetje ‘normaler’ leven in 2021.

Ik wens iedereen fijne kerstdagen en een gezond en sportief 2021.

Namens het Bestuur van Golfclub Almkreek
Ad Gravendeel
Twintig-Twintig, een jaar om gauw te vergeten?

« Terug