Jong talent op Almkreek

08-02-2021

Op 8 september 2020 had ik een leuk gesprek met de 16-jarige Martijn Mostert en vroeg hem het volgende:
 
Martijn waar en wanneer ben je geboren?
Ik ben geboren op 2 november  2003 in het Beatrix Ziekenhuis in Gorinchem en woon samen met mijn ouders in Dalem.
 
Zijn er nog meer familieleden die de golfsport beoefenen?
Ja, mijn vader en ook mijn oom Marco spelen golf.
 
Wat heb je zoal voor sporten gedaan?
Ik heb eerst op judo gezeten. Daar heb ik mijn sleutelbeen gebroken en ben gestopt. Daarna heb ik 2 jaar gevoetbald bij GJS. Ik kwam ongelukkig te vallen en brak mijn pols.
 
Mijn vader had al vaak gevraagd om eens mee naar de golfbaan te gaan. Daar voelde ik in eerste instantie niet zoveel voor. Uiteindelijk is het hem gelukt om mij, 2 jaar geleden mee te krijgen.

Ik kreeg een beginners setje en wat lesjes van Edwin Wesselink. Dat ging wel aardig goed. Ferdinand Osther, die toen stage liep bij Edwin, zag al gauw dat ik talent had en nam mij onder zijn hoede.
Er was meteen een goede klik met Ferdinand. Hij zei, “Martijn, “doe precies wat ik zeg, want dan is het goed.” Hij heeft mij heel veel geleerd, de balvlucht, de swing, de ligging van de bal, baan-management, maar vooral het begrijpen van “WAAROM” je het doet.

Jammer dat hij net voor de uitbraak van het corona naar Duitsland is gegaan. Ondertussen is hij wel een heel goede vriend van mij geworden, ik mag hem 24 uur per dag om raad vragen. Hij geeft altijd advies, soms zelfs met videofilmpjes voor de duidelijkheid.
 
Van wie krijg je nu les?
Van Paul Looijmans heb ik regelmatig les, afgewisseld met lessen van Edwin die ook weer veel goede tips krijgt van Mike Bender, die een particuliere golfbaan in Florida bezit.
 
Verder heeft Anouska Hagenstein (zij is een mental coach) mij heel veel goede tips gegeven.
 
Martijn studeer je nog?
Ik heb pas mijn MAVO-diploma gehaald en ga nu om de twee weken 1 dag naar school. Ik doe een MBO-opleiding op de hoveniersschool in Dordrecht. De andere week heb ik online les.
De opleiding duurt 2 jaar. Daarnaast heb ik een leuke baan als greenkeeper op de mooiste baan van Nederland, The Dutch.

Je mag pas op je achttiende naar de greenkeepers opleiding. Maar ik heb het enorm naar mijn zin. Het is wel zwaar, ik begin om 6.00 uur ‘s morgens. Ik leer in de praktijk heel veel en mag ook echt verantwoordelijk werk doen.
 
Heb je al leuke wedstrijden gespeeld buiten onze golfclub?
Ja, ik speelde op de Batouwe met het Jeugd Open. Ik deed mee met de NGF Najaarscompetitie en de NGF Jeugdcompetitie.
 
Met wat voor clubs speel je?
Ik had een Ping setje, maar sinds kort speel ik met een Callaway set op advies van Hans Lemmens uit Amsterdam.
 
En met wat voor ballen speel je?

Ik heb geen voorkeur.
 
Martijn, in juni deed je voor het eerst mee met de maandbekerwedstrijd. Je speelde met hcp 21,2 en werd eerste in de B categorie. In augustus speelde je weer mee en werd eerste in de A categorie met hcp 16. Wat is je streven wat hcp betreft?
Mijn streven is een single handicap.
 
Wil je echt professional worden?
Dat weet ik nog niet. Het belangrijkste voor mij is het plezier in het golfspel. Ik kan ook heel relaxed aan een wedstrijd beginnen. Zoals ik al zei: Ferdinand Osther heeft mij geleerd: “Doe gewoon wat je geleerd hebt en dan lukt het ook.” Misschien wordt ik nog eens pro om les te geven. Maar voorlopig blijf ik lekker op The Dutch als greenkeeper en ben daar heel tevreden mee.
 
Martijn, bedankt voor dit gesprek en ik wens je veel succes voor de toekomst.
 
Ria van Bennekom
 
Jong talent op Almkreek

« Terug