25 JAAR ALMKREEK - HET BEGIN

29-04-2020

Nu wij allemaal op afstand van het golfpark moeten blijven en er zodoende weinig golfnieuws te melden valt, wil ik in ons jubileumjaar terugblikken op 25 jaar Almkreek.
Samen met Ad Gravendeel ga ik in 5 afleveringen steeds 5 jaar geschiedenis van Almkreek in beeld brengen. Van 1995 tot 2020.

De start
Ik wil beginnen met een krantenfoto van 7 september 1995, waarop Job Verschoor golfles krijgt van de golfpro Cees Renders. Onze eerste voorzitter Jaap Oosthoek kijkt belangstellend toe. Op de achtergrond zie je de penningmeester Dik Ottevanger en onze eerste eigen pro Erik Bekker. Het gebouwtje op de achtergrond is het clubhuis van toen.

In het krantenartikel beschrijft Job Verschoor zijn grootse plannen. Job Verschoor wordt meteen als de belangrijkste man achter Golfpark Almkreek genoemd. De geboren en getogen Almkerker bezit met zijn broers Anton en Bas een groot fruitteelt en akkerbouwbedrijf, compleet met loonbedrijf en composteringsinstallatie. Hun grondbezit is maar liefst 189 hectare groot en daarvan is 50 hectare bestemd voor een golfpark. Veel werk kan door het eigen bedrijf worden uitgevoerd, zoals: beheer en onderhoud, deels de aanleg van het park en verkoop van de overgebleven grond bestemd voor een project dijkverzwaring in Herwijnen.

De plannen van Job zijn enorm
Er is nu een tijdelijk clubhuis, maar in de toekomst komt er een clubhuis met restaurant in de vorm van een hooiberg, een overdekte driving range, een golfwinkel, een computer- en videocentrum. Een groot Par-Tee centrum voor vergaderingen, bruiloften en partijen. De golfbaan moet een natuurlijke uitstraling krijgen. Er komen vlinderweitjes, vijvers met fonteinen, moerasjes, een kleine eendenkooi, authentieke bosschages en mooie vergezichten. De parkeerplaats wordt prachtig met speciaal hoogstam fruitbomen. Ze denken aan een ‘echte’ watermolen. De baan is ontworpen door Alan Rijks, golfcourse architect, geboren in Hattem.

Job zegt over zijn plannen: Almkreek moet één van de mooiste golfbanen van Nederland worden. Een terrein waar internationale sterren als Greg Norman, Nick Faldo en Seve Ballesteros zich thuis voelen. Om nog maar te zwijgen over goedwillende golf-amateurs als Prins Bernhard en Johan Cruyff. Aardige VIP’s voor feestelijke openingen. Er wordt al gauw gewerkt aan een B-status voor de baan. Voor Jaap Oosthoek klinkt dit als muziek in de oren. Er komt al snel een groots opgezette ledenwerving. En zodra de 6-holes op de par 3 baan klaar zijn, worden er echte wedstrijden gespeeld.

Het eerste bestuur en de eerste commissies van de Club
Het eerste bestuur van de Club zag er als volgt uit: Jaap Oosthoek, voorzitter, Dik Ottevanger, penningmeester, Toon Nouwens handicap & regelcommissie, Frans van
Triest, baan & wedstrijdcommissie en Gideon Reisel, secretaris. De wedstrijdcommissie bestond uit Jan Quataert, Jane Smit Ullman en Ans Meijer. In de handicap en
regelcommissie zaten Arie van Bennekom, Hans Kũhne en Else Kũhne. De jeugdcommissie bestond uit: Louis van Beusekom, Christine Nouwens, Janny Nette en
Iwan Renders. De redactiecommissie was samengesteld uit: Gideon Reisel, Vivian Reisel, Gijsbert Boot, Ria van Bennekom, Steffie van Beusekom en Bastiaan van Nispen. Allemaal vrijwilligers van het eerste uur.

De zaterdagwedstrijden op de kleine baan werden druk bezocht, er waren soms 40 deelnemers. De eerste prijs was meestal een slagroomtaart die dan meteen na de
wedstrijd werd aangesneden. Het was nog wel spelen met een handicap. Op verzoek van Job had iedereen een plastic grasmatje gekocht dat je onder de bal legt voordat je slaat. Dolle pret als mat en bal door de baan vlogen. Tijdens het spelen werd er drank geserveerd in de baan maar ... sloeg je een bal in het water dan mocht je niet hengelen. Dit om de oevers te beschermen.

Er is nog heel veel meer te schrijven over de geschiedenis van onze mooie club. Dat leest u dan in een volgende aflevering.

Houd afstand en blijf gezond,
Ria van Bennekom

1e Clubhuis - Klik op afbeelding voor vergroting1e Golfles voor Job Verschoor - Klik op afbeelding voor vergrotingOp foto hieronder (helaas niet te vergroten), van links naar rechts:
Toon Nouwens; Dik Ottevanger; Gideon Reisel; Frans van Triest; Jaap Oosthoek en Hans Kuhne.
25 JAAR ALMKREEK - HET BEGIN

« Terug