INTERVIEW MET MARVIN ...

20-12-2019

De greenkeeper maakt het golfen op Almkreek voor jou een feestje ...
 
‘Ik ben er om jullie een leuke golfdag te bezorgen’. ‘Jullie? Golf je dan zelf niet’? ‘Eigenlijk niet. Ik heb ooit een paar lessen gehad, maar de pro zei tegen me: je slaat als een houthakker. En misschien moet ik het daar maar bij laten’.

Aan het woord is Marvin van Haaften, hoofd greenkeeper op Almkreek op onze golfbaan, Almkreek. ‘Als ik op de golfbaan loop, dan kijk ik anders naar het gras, de rough, de bomen dan jullie golfers. Is het gras op de green kort genoeg, is het niet te nat of te droog? Staan de bomen en struiken er goed bij? Niet te veel doorgroeiers die de meer duurzame bomen overwoekeren? Golfers kijken naar bomen of ze niet in de weg staan. Of de green lekker rolt. En zo vullen we elkaar mooi aan. Ik zorg voor een mooie baan, zodat golfers er met zo min mogelijk slagen doorheen kunnen lopen. Wat een kok is in een restaurant ben ik op de golfbaan’.

Omdat we allemaal Marvin van tijd tot tijd op zijn grasmaaier over de golfbaan zien rijden, leek het mij leuk met hem een gesprekje te hebben, om hem te leren kennen en met name aan de weet te komen wat er nou zo spannend is aan dat maaien.

(tekst gaat verder onder de foto)


Wie is Marvin van Haaften?
Marvin is een in de golfwereld ‘gepokt en gemazelde ‘ greenkeeper. Woonachtig met vrouw en sinds kort ook kind op iets meer dan een steenworp afstand van de golfbaan: in Hank. De belangstelling voor het onderhoud van golfbanen zat er bij Marvin al vroeg in. Als 14 jarige scholier werkte hij al in de zomervakantie op Almkreek. Hier is de basis gelegd voor zijn latere carrière als Head Greenkeeper zoals zijn functie officieel heet. Hij doorliep een veelheid aan opleidingen om te komen waar hij nu is. De land- en tuinbouwschool in Andel, de hoveniersopleiding in Breda, de greenkeepersopleiding aan de HAS in Den Bosch. Als 17 jarige is Marvin op Almkreek begonnen als greenkeeper. Een groot aantal golfbanen volgden daarna. De Hooge Rotterdamsche, de Old Course bij Saint Andrews in Schotland, The National Golfclub in België, Spandersbosch in Hilversum. ‘Bij deze laatste golfbaan heb ik veel geleerd over natuurbeheer. In veel van die functies was overigens Hans Schaap mijn leidinggevende of opdrachtgever. In 2017 werd ik gevraagd om naar Almkreek te komen als hoofd greenkeeper. Een droombaan! Zowel de golfbaan, als mijn baan als Hoofd Greenkeeper. Ik voel me hier heel erg op mijn plek. En mijn vracht aan ervaring op het gebied van baanonderhoud kan ik hier goed gebruiken.
 
Wat doet Marvin op Almkreek
Marvin: ‘ik geef leiding aan een team van 4 greenkeepers en ben eindverantwoordelijk voor de baan. Is de baan qualifying, is ie open of dicht, mogen er buggy’s en trolleys in de baan? Dat zijn vragen waar ik een antwoord op moet geven. Met steeds in het achterhoofd dat de baan in goede conditie moet blijven. De prioriteit ligt bij de greens. Daar zit het meeste werk in: maaien, zanden, rollen, prikken, bemesten, dauw vegen, blad wegblazen om maar een paar dingen te noemen’. Marvin weet ook alles van gras: groen gras, geel gras, bruin gras, geen gras. Ik stond verbaasd wat er allemaal gebeurt om de baan en de holes in goede conditie te houden. En dan hebben we het nog niet eens over: bomen rooien en snoeien, rough onderhouden, fairways maaien, enzovoort.
En Marvin vervolgt: ‘veiligheid in de baan is voor mij nummer 1. We hebben een soort van basis afspraak: voor 10 uur is de baan van de greenkeepers. We rijden dan met zwaailichten op onze machines en zorgen dat de baan er dan voor die dag piekfijn bij ligt. Waar we dan aan het maaien zijn, wachten golfers even een paar minuten tot we daar klaar zijn en dan kunnen zij weer verder’.
 
Duurzaamheid op Almkreek
‘Op Almkreek besteden we veel aandacht aan duurzaamheid’, vervolgt Marvin. ‘Niet alleen in de baan, maar ook op de driving range, de horeca, het clubhuis. Op de driving range zijn laatst de lampen vervangen door LED-verlichting. Het elektriciteitsverbruik  was daarvoor 16.000 Watt en met de LED lampen is dat nu 3200 Watt. Zelf doe ik er alles aan om de baan duurzaam te onderhouden. Ik heb het dan over het waterverbruik, de beregening, spuiten en zanden van de greens. En een stapje verder: ik let ook op de vogelstand in de baan. Samen met Altenatuur doen wij jaarlijks een vogeltelling. We hebben een volgelbeheergroep. We plaatsen vogelhuisjes in de baan. En er komt ook een paal met een ooievaarsnest rechts van hole 1. Binnenkort organiseren we ook een informatie avond over vogels op het park. Verder streef ik er naar om aan de randen van de golfbaan zoveel mogelijk de natuur zijn gang te laten gaan. Eigenlijk ben ik best een ‘groen mannetje’.
 
Kijken door de ogen van de greenkeeper
‘Het onderhouden van de golfbaan, daar ligt mijn passie. In de zomer loop ik vaak zondags heel vroeg, voordat de golfers komen, de 18 holes van de baan. Als wandelaar, niet als golfer. Dat is voor mij een soort professionele boswandeling. Ik geniet dan van de natuur en de rust. Maar ik zie dan ook wat we die komende week in de baan moeten aanpakken. Misschien is het een soort beroepsdeformatie. Maar ik doe dat met plezier. Ik heb dat ook als ik op andere golfbanen kom. Oh.. dat is leuk, moeten we op Almkreek ook doen. Dan gaat het niet over gras, want daar weet ik alles van. Maar bijvoorbeeld, ergens hebben ze leuke houten prullenbakken voor gescheiden afval in de baan. We zouden dat bij ons ook moeten doen in plaats van die plastic bakken. Of ik zie ergens elektrische grasmaaiers. Dat is voor ons toekomstmuziek’.
 
Uitdagingen voor Almkreek?
Marvin: ‘ik zou graag in de top 10 staan van de golfbanen in Brabant. Nu staan we op plek 26 van de ongeveer 80 banen in Brabant. Verder zou ik graag drogere greens willen. En een verbeterde driving range. Hiervoor zijn allemaal investeringen nodig. Je kan niet alles tegelijk aanpakken, maar we zijn op de goede weg’.
 
De golfbaan in de winter
‘De winter komt er nu weer aan en dat vraagt toch meer aandacht voor de weersinvloeden op de baan. Bijvoorbeeld, in de ochtend heb je nu vaak ‘rijp’ in de baan. Als je daar op gaat lopen, wordt het gras bruin omdat de grasstengels afbreken. Dan stellen we de wintergreens in en mogen er geen trolleys en buggy’s de baan in. Bij ‘droge vorst’ hebben we ook wintergreens, maar dan mag je wel met trolleys en buggy’s de baan in. Opdooi is heel erg vervelend. Dan is de baan ook dicht tot het ijs uit de grond is. Als je de baan bij opdooi zou gebruiken, krijg je blijvende schade aan het gras. En als er sneeuw op de baan ligt, hebben we natuurlijk ook wintergreens, die we dan sneeuwvrij houden. Verder doen we in de winter ook groot onderhoud aan de baan. Na de jaarwisseling gaan we nog een aantal populieren rooien. We gaan de wilgen knotten en de plantvakken uitdunnen. En dan is het wachten op het voorjaar. Dan  kunnen we weer gaan maaien’.
 
Zo, ik heb in dat uurtje dat ik met Marvin heb gesproken veel van hem geleerd over onze golfbaan. Greenkeeping is niet zomaar een beetje gras maaien. Het is veel meer een wetenschap die draait om gras en natuur. En verder, die Marvin is inderdaad een ‘groen mannetje’’. Dat is fijn om te weten en maakt dat ons golfpark steeds mooier en aantrekkelijker wordt om te golfen maar ook om te genieten van het lopen in de natuur. Bij mijn volgende rondje 9 holes, kijk ik toch iets anders naar de baan dan voorheen. Ik moet wel opletten dat dit niet ten koste gaat van mijn slagen. Of toch. Ik heb dan wel een aardig excuus wanneer het met mijn slagen iets minder gaat.
                              
Ad Gravendeel
INTERVIEW MET MARVIN ...

« Terug