Golfpark Almkreek in nieuwe handen: ‘Gewoon én nog gezelliger’

19-11-2018Door Ad Gravendeel

Het is officieel: Golfpark Almkreek heeft een nieuwe eigenaar. De familie Verschoor heeft het Golfpark in de jaren 90 ontwikkeld en met veel zorg gemaakt tot wat het nu is. Met de wisseling van eigenaar breekt een nieuw tijdperk aan voor het Golfpark. De nieuwe eigenaar en zijn directeur willen het Park nog meer open stellen voor het publiek. En het er nog gezelliger maken dan het al is.

Ik had een gesprek met de nieuwe eigenaar van het Park en zijn Operationeel Directeur: Hans Schaap en Joris Slooten. Wie zijn die mannen en wat zijn hun plannen? Dat waren mijn belangrijkste vragen aan hen. En het antwoord op die vragen leest u hieronder.

Wie is Hans en wie is Joris?
Glunderend zaten de heren op die middag bij mij aan tafel. ‘We hebben er enorm veel zin in’, riepen ze in koor. ‘We gaan er een nog opener en nog gezelliger Park van maken’. ‘Maar wacht even, wie zijn jullie dan’? En vervolgens begint Hans zich voor te stellen. ‘Ik ben 54 jaar, geboren en getogen in Oudendijk, boerenzoon. Ik ben dus iemand uit deze streek’. Hans weet alles van gras en golfbanen. Hij is al 25 jaar bezig met aanleg en onderhoud van golfbanen. Van greenkeeper tot eindverantwoordelijke voor een hele golfbaan. Sinds 2010 doet hij met zijn eigen bedrijf, Hollandsche Greenkeeping Maatschappij (HGM), het onderhoud van 22 golfbanen in Nederland en België. Hij heeft ook een aantal golfbanen aangelegd, waaronder The International in Badhoevedorp. En sinds juli dit jaar is hij nu eigenaar van Golfpark Almkreek. Het eerste Golfpark waar hij dus ook de exploitatie voor zijn rekening neemt. Een uitdaging die prima past in de ontwikkeling van zijn bedrijf. Een bedrijf dat overigens nu zijn hoofdkantoor op Almkreek heeft. Dus Hans zullen we dan ook vaker op Almkreek zien. Hans is het type ondernemer, zou ik zeggen. Zelf noemt hij zich ‘avonturier’.

Joris, ook bijna 54 jaar en Rotterdammer, is meer de man van de structuur. Hij heeft samen met zijn familie, wat nu de ‘Hooge Rotterdamsche Golfbaan’ heet, opgericht in 1989. Hij heeft daar 22 jaar gewerkt, waarvan de laatste 8 jaar als directeur. En in 2011 is hij bij de NGF gaan werken. Tot 2018 was hij daar adviseur voor de zakelijke relaties. Daarnaast adviseerde hij vanuit de NGF ook over duurzaam onderhoud van golfbanen. Joris is dus, net als Hans, een man die de golfwereld kent als zijn broekzak. Sinds begin 2018 is Joris Operationeel Directeur bij HGM, het bedrijf van Hans.
Kortom Hans en Joris vormen een spannend duo met heel veel ervaring, aanvullende eigenschappen en inbreng.

Almkreek, dé Ontmoetingsplaats van Altena
De heren zijn sinds mei van dit jaar bezig om zich Golfpark Almkreek ‘eigen te maken’; hoe werkt dat hier en waar kunnen we nog dingen verbeteren? Op mijn vraag: ‘en wat troffen jullie hier aan en wat zijn jullie eerste bevindingen’, was hun antwoord: ‘we ervaren hier een no-nonsense mentaliteit; vriendelijke mensen; gewoon gezellig; veel vrijwilligers die de schouders onder de club zetten. Hartverwarmend en stimulerend voor ons. Dat past heel goed bij ons en dat stimuleert ons ook om ons beste beentje voor te zetten en ons best te doen om van Almkreek nog meer een succes te maken. Samen met de leden van de club. Kern van ons verhaal is, dat wij willen dat Almkreek veel meer de ontmoetingsplaats van de streek wordt. De drempel, die sommigen nog ervaren bij een Golfpark, willen wij dan ook wegnemen.Dat is onze visie op de toekomst van Almkreek’.

‘Interessant, maar wat moet ik me daarbij voorstellen’, was mijn vraag. ‘Wat ga ik daar straks van merken als Clublid van Almkreek of als greenfee-speler?

En toen kwamen we tot de kern van de plannen van Hans en Joris. ‘In de eerste plaats willen we iets aan de baan doen. We willen de baan opener en speelvriendelijker maken. De komende winter zullen we dus met beleid gaan snoeien. Daarnaast gaan we de tee-boxen afvlakken. En we gaan ook indoor-golf meer op de kaart zetten, zodat als straks het buiten spelen minder aangenaam of zelfs onmogelijk is, je toch binnen kan golfen. Verder zullen we een kwaliteitsslag met de horeca gaan maken. En vooral ook de bekendheid en uitstraling van de horeca gaan verbeteren. We willen echt uitnodigend zijn, ook naar mensen die nog niet golfen, om bij ons langs te komen. En ik was het bijna vergeten vult Joris aan, we gaan ook toe naar een duurzaam en pesticiden vrij onderhoud van de baan. Tot slot zullen we ook de tarifering onder de loep nemen. Daar zijn de laatste jaren wat uitwassen in gegroeid die we willen wegnemen. We kunnen niet alles tegelijk, maar we hebben een visie die we stap voor stap gaan waarmaken’.
 
Kan je op Almkreek straks ook ‘klaverjassen’?
‘We willen dé Ontmoetingsplaats van Altena zijn’. ‘Maar wat moet ik me daarbij dan voorstellen’, was wederom mijn vraag. Kern van het verhaal van Hans en Joris is dat zij samen met de Golfclub de wedstrijdkalender willen veranderen in een activiteitenkalender. Hans: ‘dat betekent dat straks bij Almkreek alles mogelijk is. Nou alles, bijna alles’. En Joris vult daarop aan: ‘Denk aan gezamenlijke lesactiviteiten, themalessen en dergelijke. Edwin is bezig met het concept golf & fitness. Verder zal een rode draad zijn: seizoensgebonden culinaire activiteiten, wijn- en bierproeverij, mosselen, wild, zondag clubbrunch en dergelijke. Belangrijk is dat de activiteiten vooral worden aangedragen door de leden zelf en worden uitgezet binnen de club. Ideeën zijn daarom van harte welkom. Je kunt ook denken aan lezingen (als daar behoefte aan is) bijvoorbeeld over vogels op Almkreek. Een modeshow, bridge, verzin het maar. Ja ook klaverjassen als mensen dat leuk vinden. Dat soort zaken. We zullen klein beginnen en dan gestaag gaan groeien’.
 
Golfpark Almkreek, 2.0
Wat een perfect duo die 2 mannen. Allebei van het ‘no-nonsense-type’. Met een duidelijk beeld van wat ze willen met Almkreek.

Als ik dat zou moeten samenvatten, komt dat op het volgende neer:
  • In de eerste plaats een prima onderhouden, speelvriendelijke golfbaan.
  • Een golfbaan waar in feite alles kan; een ontmoetingsplaats voor iedereen in Altena en omgeving die de combinatie van gezelligheid en sportief bezig zijn, zoekt.
  • Een open gezicht naar de omgeving waar iedereen 7 dagen in de week van harte welkom is in de gezellige brasserie voor een kop koffie, een drankje, de lunch of een diner.
Het zijn geen hemelbestormers, die Hans en Joris. Maar wel mensen die stap voor stap hun droom aan het waarmaken zijn. En wat zo leuk is aan die mannen, ze zijn ook heel erg bescheiden. Bijzonder toch voor mensen die zo’n prestatie leveren.

Welkom in het nieuwe Almkreek 2.0!
 
Golfpark Almkreek in nieuwe handen: ‘Gewoon én nog gezelliger’

« Terug